Menüpontok

Kereső

Ferenczi Sándorról

"Japán szövegben gyakran föltűnik két név, latin betűkkel szedve: Freudé és Ferenczié. Budapest az ő jóvoltából évtizedeken át egyik szellemi góca volt a lélekelemzésnek. Mindig éltek itt, sokszor huzamosabban, évekig is, amerikaiak, angolok, svédek, orvosok és betegek, akik hozzá jöttek tanulni és gyógyulni. Bécset és Budapestet az ő mozgalmukkal kapcsolatban együtt és egymás mellett emlegették, mint valaha az ókorban Athént és Rómát."
(Kosztolányi Dezső)


Nemzetközi Ferenczi Konferencia 2009 - Buenos Aires

2009. október 21–24. között megrendezésre kerül Argentina fővárosában, Buenos Airesben a következő Nemzetközi Ferenczi Konferencia, „Introjection, Transference, and the Analyst in the Contemporary World” címmel.

 

Művészet és pszichoanalízis

A 2009/2010-es évadban is folytatódik a Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozata a Károlyi-palotában: Budapest, V. ker. Károlyi Mihály u. 16.

 

Ferenczi Sándor Archívum és Nemzetközi Központ - születőben

A bécsi és a londoni Freud Múzeum után a budapesti Ferenczi-Center szolgálja majd a magyar és a nemzetközi örökség méltó bemutatását, helyszínt és intézményes hátteret biztosítva tudományos és kulturális rendezvények számára is.

 

Az "Önök bizottsága" Ferenczi Sándor, a budapesti iskola és a pszichoanalitikus emigráció címmel megjelent Mészáros Judit könyve

Létezhet-e iskola falak, direktor és hallgatók nélkül? S ha igen, akkor milyen belső szerveződés mentén jön létre az a közös alap, amely az egyazon iskolához tartozók szakmai gondolkodását felismerhetően hasonlóvá teszi? Hogyan alakult ki a pszichoanalízis budapesti iskolája? Mi volt ebben Freud legközelebbi barátjának és munkatársának, Ferenczi Sándornak a szerepe? Mi ennek a szellemi csoportosulásnak a jelentősége a modern pszichoterápiák fejlődésében? Hogyan hatottak a múlt század - hazai és európai - politikai és történelmi fordulatai a pszichoanalízisre és magukra az analitikusokra? (Akadémiai Kiadó, Budapest)

 

Ferenczi Sándor gondolatainak szótára - portugál nyelven

Napvilágot látott Haydee Christinne Kahtuni és Gisela Parana Sanches szerzőpáros könyve, Dicionário Do Pensamento De Sándor Ferenczi címmel. A könyv a portugál kritikák szerint felbecsülhetetlen értékű támogatást nyújt a tudományos kutatás és a tágabb értelemben a pszichoanalízis oktatása iránt elkötelezett szakembereknek. Campus és Elsevier Kiadó, 2009.

 

Peter Rudnytsky előadása a Ferenczi házban június 22-én

A Ferenczi Sándor Egyesület és a Nemzetközi Ferenczi Alapítvány szervezésében került sor PETER RUDNYTSKY: "Infantile Thoughts: Reading Ferenczi's CLINICAL DIARY as a Commentary on Freud's Relationship with Minna Bernays" című előadására a Ferenczi Házba, Ferenczi Sándor egykori rendelőjébe, abban a házba, ahol Ferenczi a címben szereplő Klinikai Naplót írta.

 

TT vitaest a magyar pszichológia egy fénykoráról június 16-án

A társadalomtudományi társaság nyilvános vitát tart a Thalassa legújabb száma kapcsán A Magyar Pszichológia 1918/19-ben címmel 2010. június 16-án este 18.00-kor a Kossuth Klubban.

 

1 | 2 | 3 | 4 | Partnereink